Eskeviken

Eskeviken, fra boken Halden - festningen og byen. Originalt xylografi fra Skilling-Magazin 1869.
Eskeviken, fra boken Halden – festningen og byen. Originalt xylografi fra Skilling-Magazin 1869.

Under krigshandlingene i august 1814 gikk det tidvis hardt utover Halden og dens befolkning. Det ble skutt fra kanonbåter i Sauøysundet opp mot festningen, og derfra ble skytingen besvart. Flere av kulene falt ned i byen og førte til ildspåsettelser. Brannmannskapet og borgerne slet for å slukke brannene etter hvert som de oppstod, men det ble likevel store materielle skader. Borgerne anmodet flere ganger om våpenhvile slik at kvinner og barn kunne komme seg i trygghet, og verdipapirer og kostbarheter bli reddet.

Da de inntraff våpenhvile fant mange veien til Eskeviken, der det ble laget en provisorisk «leir» av barhytter og hva de ellers kunne finne og hjelpe seg med. Her var de i ly for krigen, og måtte tilbringe tiden som de fleste sivile i enhver krig – med å vente.

Eskeviken ligger i forlengelsen av Sydsiden i Halden. Følg Skippergaten, Sølvgaten og Gamle Sørhaugen (en gate, som skifter navn) og fortsett rett frem til Eskeviken. Eskeviken gård er en av de eldste i Halden, med røtter tilbake til middelalderen.  Dagens hovedbygning er fra 1919.

You have to be logged in .