Jubileumssøyle fra 1914

Jubileumssøylen. Foto: Øyvind Andersen

Jubileumssøylen. Foto: Øyvind Andersen

Skrevet av Randa Arntzen

En 2,5 meter høy søyle laget i bemalt tre, satt sammen av 31 deler, tilhørende Trøgstad bygdemuseum. Laget til 100 års grunnlovsjubileet i 1914. Ukjent bestiller, ukjent produksjonssted, ukjent utstillingssted under grunnlovsfeiringen 1914, ukjent historikk etter grunnlovsfeiringen 1914.

Søylens oppbygning

Søylen består av i alt 31 ringer som er tredd ned på en stang i sentrum. Hver enkelt ring har et påklistret papirnummer, og stangen har en tilsvarende rekke nummer slik at ringene har sin bestemte plassering.

Den terrakottafargede overflaten har stenkdekor i svart og grått, en maleteknikk som ble brukt for å imitere et annet materiale, for eksempel sten. Malingen blir sprutet på overflaten ved hjelp av eksempelvis pensel.

De fleste ringene er laget av ett stykke tre som er dreid. De fleste ringene har bilde av Eidsvollsmennene med navn eller byvåpen med navn. Enkelte ringer har et formskåret mønster, som for eksempel hender i håndslag, eller tekst skrevet i stenografi med enkelte paragrafer fra grunnloven.

Søylens nederste del utgjør en større grunnflate med dreide føtter under plattingen. Rundt grunnflatens ytre kant følger et metallgjerde og søyler av tre, og innenfor dette er det plassert seks små, stenkdekorerte grå søyler med byster av gips. Grunnflatens indre ring har flere påklistrede bilder, riksvåpenet samt tekstene «Eidsvold 17de Mai 1814» og «Reist 17de Mai 1914». Under hver byste og hvert bilde står navnet på en betydningsfull person i forbindelse med Eidsvoll 1814, og ett av bildene viser kong Christian Frederik.

Toppstykket til jubileumssøylen består av en avsluttende ring med metallgjerde, to gipsskulpturer og en gipskrone plassert i sentrum. Alle gipsfigurene og bystene, kronen og bakgrunnspapiret for bildene av Eidsvollsmennene har vært malt med gullfarge. Med andre ord har det vært en staselig gjenstand hvor det er lagt ned mange arbeidstimer i produksjon.

I tillegg til den store jubileumssøylen er det en liten modell som viser søylen uten alle detaljene, som et utkast til den store søylen innen denne ble produsert.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet

Mange spørsmål, ingen foreløpige svar

På en av ringene til jubileumssøylen er det skrevet følgende kommentar, sannsynligvis av en håndverker: “Denne skive gaar trangt paa Staven; bør rettes i aabningen. J.P. Hage”.

Ovenpå modellen står det skrevet et navn som kan tydes til Borghild Bruun, Borghild Buer eller Borghild Braaten.

Hvilken rolle har disse personene hatt i forbindelse med søylen, og hvor har de hatt tilhørighet?

Kan denne håndverksmessige flotte søylen virkelig være laget for feiring av 100 års jubileet i 1914 i en liten bygd som Trøgstad i indre Østfold, eller kan søylen ha vært med på en utstilling beregnet på et større publikum? Kan den for eksempel ha vært med på jubileumsutstillingen 1914 på Frogner i Oslo? En del relevant materiale fra denne utstillingen er gjennomgått på Nasjonalbiblioteket, men foreløpig er ingenting funnet som kan underbygge dette.

Kan søylen være laget et helt annet sted enn Trøgstad og endt på Trøgstad bygdemuseum ved en mer eller mindre tilfeldighet eller fordi hovedansvarlig for produksjonen av søylen hadde sitt hjemsted i Trøgstad og “forbarmet” seg over den når jubileet var overstått og søylen ikke lenger var aktuell å ta vare på?

Eller kan søylen være en miniatyr av en søyle i stort format som var tiltenkt en sentral plass et annet sted enn Trøgstad, men som av en eller annen grunn aldri ble realisert?

Det er mange spørsmål som vi ennå ikke har fått svar på, men som vi fremdeles leter etter. Hvis du som leser har forslag eller idéer til vår videre søken omkring vårt mysterium, tar vi imot dette med takk. Dette kan stiles til: Randa Arntzen, ranarn@ostfoldmuseene.no

Utstilling av søylen

I en periode i sommer er det anledning å se søylen med dens papirbilder og detaljer på Trøgstad bygdemuseum, Kirkeveien 1, 1860 Trøgstad.

Utstillingen er åpen hver søndag kl.12-16 i perioden 15.juni – 3.august 2014, eller etter nærmere avtale m/Anne Karin Johansen, mob. 404 88 190 eller Rune Strønes 906 26 487.

Les også om konserveringsarbeidet av jubileumssøylen på Østfoldmuseene nettsider –>

Se oversikt over navnene på søylen [Excel] –>

 

You have to be logged in .